Turun Puutorille avattiin toukokuussa uusi CityHUB-lähijakeluasema. Kyseessä on kestävään liikenteeseen perustuva vuoden mittainen kokeilu, jossa testataan pakettien jakelua sähköpolkupyörillä. Uudet kestävät jakeluratkaisut vähentävät kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi ruuhkia ja pysäköintiongelmia kaupunkien keskustoissa. Ensimmäisenä Puutorilla operoi DHL Express Finland Oy, jonka polkupyöräkuriirit toimittavat päivän aikana aamulla autolla tuodut lähetykset keskustan alueelle. Aurinkopaneeleista virtansa saavassa siirrettävässä kontissa toimii myös DHL Expressin Servicepoint, josta voi noutaa ja lähettää paketteja. Uudet lähetykset kuljetetaan illan suussa autolla lentoasemalle jatkokäsittelyä varten. CityHUBissa testataan myös iLOQ S50 -älylukkoja, jotka saavat energiansa matkapuhelimen akusta eikä erillisiä sähköjärjestelmiä tarvita. CityHUBia isännöi Turun kaupunki osana 6Aika: Citylogistiikan uudet ratkaisut -hanketta, jossa Valonia on mukana.

DHL:n missiona nollata päästöt

DHL:n tavoitteena on nollata logistiikkansa päästöt konserninlaajuisesti vuoteen 2050 mennessä. DHL Express Finlandin toimitusjohtaja Oktay Nurin mukaan yhtiön GoGreen-ympäristönsuojeluohjelma sisältää useita toimia, joilla päästövähennyksiä tavoitellaan. Turun kaupunkikuvaan tulleet uudet jakelupyörät ovat osa tätä toimenpidekokonaisuutta ja yhtiö on Nurin mukaan mielellään jatkossakin mukana eri tahojen yhteisissä kehittämishankkeissa. Välitavoitteena DHL:llä on vuoteen 2025 mennessä muun muassa hoitaa 70 % yhtiön omista nouto- ja jakelutoiminnoista päästöttömästi. Lisäksi DHL haluaa liikevaihdostaan 50 % sisältävän vihreitä palveluita, jotka parantavat asiakkaiden kuljetusketjujen ympäristöystävällisyyttä.

Turussa DHL operoi pyörämalleilla, joita yhtiöllä on ollut käytössä Keski-Euroopassa ja Helsingissä jo aiemmin. Pyöristä suuremman, Cubicyclen kuutiometrinkokoinen kuljetuskapasiteetti ja helppo pysäköitävyys mahdollistavat kilpailukykyisen jakelun autoihin nähden – sen lisäksi että kuljetustapa on päästötön. Sähköisiä jakelukulkuneuvoja on Turussa kokeilussa myös Postilla, DB Schenkerillä ja Matkahuollolla.

Ruokaostokset mukaan kotimatkalla

Kesällä CityHUBissa aloittanut Prisman Kauppakassipalvelu tuo suurmarkettiostokset sekä lähistöllä asuvien että alueella työskentelevien ulottuville. Kestävän liikenteen näkökulmasta kauppakassipalvelu vähentää yksityisautoilua ja tarvetta auton omistamiseen sekä sitä kautta ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä. Palvelu toimii itsepalveluperiaatteella ja valmiin kauppakassin voi napata mukaan vaikka ohi pyöräillessään tai matkalla bussiin. Kauppatorin remontin aikana Puutorin ympäristöstä kulkeekin tavallista useampia paikallisliikenteen linjoja ja linja-autoasemalta pitkänmatkan busseja.

Kestävämpiä logistisia ratkaisuja testataan Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeessa Turun lisäksi myös Helsingissä ja Tampereella. Myöhemmin hankkeessa kokeiltavien liiketoimintamallien tai niiden osien toivotaan olevan sovellettavissa myös suurimpien kaupunkiseutujen ulkopuolelle. 

Lisätiedot

Hankkeen verkkosivut