Työmatkaliikkumisen tunnustus jaettiin nyt toista kertaa. Kuva: Anna Sampo / Valonia

Varsinais-Suomessa Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus 2018 on myönnetty Turun yliopistollisen keskussairaalan gastroenterologian poliklinikalle sekä Salossa toimivalle Halikon vanhustenkotiyhdistys ry:lle. Molemmilla työpaikoilla erityisesti työporukan yhteinen innostus ja työkavereiden kannustaminen on ollut avain aktiiviseen työmatkaliikkumiseen.

Työmatkaliikkumisen edelläkulkija on työpaikka, jossa innostetaan työntekijöitä taittamaan työmatkat tai työasiointimatkat kestävällä tavalla. Kestävämpiin työmatkoihin kannustavat esimerkiksi työsuhdematkalippujen tarjoaminen työntekijöille ja pyöräilyolosuhteiden parantaminen. Tunnustus on osa valtakunnallisen liikkumisen ohjauksen verkoston toimintaa. Tänä vuonna työpaikkansa sai ilmoittaa mukaan Varsinais-Suomessa Pyörällä töihin -kilpailun yhteydessä toukokuussa.

Kannustus omalta työporukalta on tärkeää työmatkaliikunnan lisäämisessä

TYKSn gastroenterologian poliklinikalla moniammatillinen työporukka kannustaa toisiaan liikkumaan. Osaston väki on osallistunut yhdessä useisiin liikuntaan kannustaviin kilpailuihin ja ansaitut kunniakirjat ovatkin esillä poliklinikan käytävällä. TYKS tarjoaa poliklinikan työntekijöiden mielestä hyvät pyöräparkit ja sosiaalitilat, minkä lisäksi työntekijöillä on mahdollisuus käydä muun muassa kuntosalilla ja joogassa sopimushintaan. Tänä vuonna uutuutena on ollut mahdollisuus maksuttomaan pyöränhuoltoon. TYKSn kantasairaalan alueella Turussa on annettu myös joukkoliikenteen työmatkaseteli autopaikkaoikeudesta luopuneille kokeiluryhmäläisille. Oman työporukan innostus ja tsemppi on kuitenkin se suurin porkkana työmatkaliikuntaan, tähdentää sairaanhoitaja Nina Salminen.

Myös Halikon vanhustenkotiyhdistyksen työntekijöillä on käytössään hyvät pyöräpysäköintitilat. Pyörätelineet on sijoitettu katoksen alle ja työpaikalla on polkupyörän huoltopiste. Moni pyöräileekin ympäri vuoden. Liikunnallisuuteen kannustetaan myös Smartum-liikuntaseteleillä.

"Erityisesti viimeisen vuoden aikana olen pannut iloisena merkille, kuinka monet ennen työmatkansa autolla tehneet ovat siirtyneet työmatkapyöräilijöiksi, kertoo Halikon vanhustenkotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Koivisto. Työpaikkamme tunnustuksen saajaksi ilmoittanut Matti Harvala on meidän kantava voimamme työmatkapyöräilyn edistämisessä, Koivisto jatkaa."

Kyseessä on muistisairaiden vanhusten hoitamiseen erikoistunut vanhustenhoitoalan yritys ja työnantaja – tästäkin syystä työpaikalla pidetään erityisen tärkeänä ylläpitää kannustavaa ilmapiiriä ja hyvää henkeä. Työntekijät ovat osallistuneet yhdessä Salon seiska -tapahtumaan ja kannustavat toisiaan työmatkojen kulkemiseen lihasvoimalla. Työmatkaliikunta auttaa jaksamaan töissä virkeämpänä ja ylläpitää kuntoa. Halikon vanhustekotiyhdistys on avainlippuyritys ja sillä on myös Yhteiskunnallinen yritys -merkki.

Tunnustukset luovutetaan tiistaina 25.9. Valoniassa

Valonian luotsaama, Turun kaupunkiseudun jatkuvan liikennejärjestelmätyön Viisaan liikkumisen alatyöryhmä valitsi tunnustuksen saajat 19 ilmoitetun työpaikan joukosta. Tunnustukset jaetaan Valoniassa tiistaina 25.9. klo 14. Varsinais-Suomen lisäksi Työmatkaliikkumisen edelläkulkija valitaan vuonna 2018 Helsingin seudulla, Jyväskylässä, Oulussa ja Lahdessa.   

Lisätiedot