Valonian Pyörällä töihin -kilpailu kisattiin tänä keväänä 14.–21.5. Kyseessä on varsinaissuomalainen työpaikkakisa, jossa viiden päivän ajan kirjataan ylös lihasvoimin liikuttuja työmatkakilometrejä. Kilpailu järjestettiin nyt 21. kerran ja joukkueita ilmoittautui mukaan 18 kunnan alueelta. 

Pyörällä töihin -kilpailu uudistui ja houkutteli paljon uusia työpaikkoja

Kilpailun kolmas vuosikymmen käynnistyi vauhdikkaasti: tuloksensa ilmoitti 190 varsinaissuomalaista työpaikkaa, joista yli neljäsosa (52 kpl) ilmoitti osallistuvansa kilpailuun ensimmäistä kertaa. Uusia työpaikkoja olikin ilahduttavasti mukana jälleen enemmän kuin viime vuonna. Suhteellisesti eniten, liki puolet, uusia osallistujajoukkueita oli pienimpien työpaikkojen sarjassa. Osallistuneiden työpaikkojen määrän nousu koki tänä vuonna pienen notkahduksen viime vuoteen verrattuna, jolloin osallistuneita työpaikkoja oli 221. Sen sijaan liikuttuja kilometrejä kertyi 56 162, mikä on yli 5 000 kilometriä enemmän kuin viime vuonna. Suurin osa työmatkoista kuljettiin edelleen pyörällä, mutta joukossa oli myös paljon kävelijöitä.

Tänä vuonna kilpailua uudistettiin ja sen tulokset kannustettiin ilmoittamaan sähköisen linkin kautta, mikä osoittautuikin suosituimmaksi menetelmäksi. Uusi menetelmä voi selittää osaltaan työpaikkojen kokonaismäärän notkahdusta, mutta tulevina vuosina tiedottamista on uuden pohjan myötä helpompi tehostaa ja viedä verkkoon. Uudistus oli tarpeen myös toukokuussa voimaan astuneen EU:n tietosuoja-asetuksen myötä.

Myös pienemmillä paikkakunnilla työmatkat taittuvat lihasvoimin – Laitila näyttää mallia

Tänä vuonna ilmoittautuneita joukkueita oli mukana 18 varsinaissuomalaisesta kunnasta. Kunkin sarjan kolmelle parhaalle työpaikalle sekä parhaiten pärjänneelle kunnalle myönnettiin Valoniassa 12.6. pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa kunniakirjat. Kuntasarjassa valta vaihtui, kun voiton vei Laitila – vuodesta 2011 saakka voittaja on ollut Turku ja sitä ennen 12 vuoden ajan Naantali. Tänä vuonna toiseksi eniten kilometrejä asukaslukuun nähden liikuttiin Turussa, kolmantena oli Kaarina. Laitilan voitto on hieno osoitus siitä, että myös pienemmissä kunnissa voidaan kulkea töihin lihasvoimin. Yhä useammin työmatkalainen voi nykyisin muodostaa työmatkallaan ympäristön kannalta viisaita matkaketjuja, jolloin esimerkiksi pyöräily yhdistyy joukkoliikenteeseen. Laitilan voittokilometrejä olivat kerryttämässä niin kunnan yksiköt kuin yksityiset yrityksetkin. Palkintojenjakotilaisuudessa mukana ollut Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen oli ylpeä kuntansa saavutuksesta, ja toivoi liikkumisen jatkuvan vähintään yhtä ahkerana myös tulevaisuudessa.

Työpaikat kilpailivat neljässä sarjassa koon mukaan. Yli sadan työntekijän sarjan voitti kolmen viimeisen vuoden tapaan Deltamarin Oy. 21–100 työntekijän sarjassa voiton nappasi TYKS:n gastroenterologian poliklinikka, joka viime vuonna sijoittui kolmanneksi. 5–20 työntekijän sarjassa voiton vei Daghemmet Solstrålen Folkhälsan Välfärd Ab. 1–4 työntekijän sarjassa Airiston–Velkuan kalastusalue lunasti voiton jo kolmatta kertaa.

Voittajatyöpaikkojen kesken arvottiin Felt QX 65 -hybridipyörä, jonka lahjoitti Oy Huntteri Ab. Arpaonni suosi Deltamarinia, joka arpoo vielä voittajan osallistuneiden työntekijöidensä kesken. Muut sarjavoittajat palkittiin Nummen Pyörä Oy:n  pyöränhuoltolahjakortilla, joskin Ariston-Velkuan kalastusalueen voittoisan ainoan työntekijä toiveesta hänen palkintolahjakorttinsa arvottiin sarjan muiden osallistujien kesken. Tämän lisäksi kilpailussa arvottiin muita liikunnallisia palkintoja kaikkien osallistujien välillä.

Palkintojenjakoon osallistuneet työpaikat olivat hyvillään siitä, kuinka kilpailu motivoi liikkumaan. Kisaa osataankin odottaa jo keväisin, ja työkaverit kannustavat toisiaan liikkeelle.

 

Työpaikoille arvotut palkinnot:

Koivuhaan koulu Green Oil -pyöränhoitosarja (Pyöräliike Velotema Oy)
Laitilan kaupunginkirjasto Superkortti (30 pv) (Motivus Turku)
Luolavuoren koulu, Inkilänkadun yksikkö Keramiikkasammakko (Brinkkalan Outolintu)
Nättinummen päivähoitoyksikkö Pyöräilykypärä (Antin pyörä Oy)
Palvelutalo Värttinä Tuotepaketti (Ruohonjuuri Raisio/Turku)
Päiväkoti VillaSukka Pyörätarvikepakkaus (Pyörämestari Kyösti Sjöman)
Someron terveyskeskus, mielenterveysyksikkö 1 kk liikuntalahjakortti (GYM2000 Turku)
TULE-tietokeskus Keramiikkasammakko (Brinkkalan Outolintu)
TYKS, gastroenterologian poliklinikka Pyöräilykypärä (Forsport Naantali)
Uotila & Laine Oy Lahjakortti (Pyörä Kiesi Oy)
Uudenkaupungin kaupunginkirjasto Pyöräilykypärä (Pyöräkeidas Oy)
Valtakunnallinen PET-keskus, radiokemia Monitoimityökalu & minipumppu (Pyoratarvike.com)
Sairaalapalvelut Turku Pyörän ensihuoltolahjakortti (Baiks Oy)

 

1–4 työntekijän työpaikkojen sarjassa arvotun Nummen Pyörä Oy:n huoltolahjakortin voitti Turun Yrittäjät ry. Palkinnot tai niihin oikeuttava lahjakortti toimitetaan työpaikoille postitse.

 

Pyörällä töihin -kilpailun tulokset 2018 (pdf)

Lisätiedot