Varsinais-Suomen ELY-keskukselle myönnettiin Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus 2017 vankkumattomasta, jo vuosien ajan tehdystä työstä kestävän työmatkaliikenteen edistämiseksi.

Työmatkaliikkumisen edelläkulkija on työpaikka, jossa innostetaan työntekijöitä taittamaan työmatkat tai työasiointimatkat kestävällä tavalla. Tunnustus on uusi ja se on osa valtakunnallisen liikkumisen ohjauksen verkoston toimintaa. Tänä vuonna työpaikkoja etsittiin Varsinais-Suomessa somekampanjan kautta. Keinoiksi etsintäkuulutuksessa mainittiin esimerkiksi työmatkasuhdematkalippujen tarjoamista työntekijöille ja pyöräilyolosuhteisiin panostamista.

Valonian luotsaama, Turun kaupunkiseudun jatkuvan liikennejärjestelmätyön Viisaan liikkumisen alatyöryhmä valitsi tunnustuksen saajan Vuoden työyhteisöliikuttaja -kilpailijoiden joukosta. Vuoden Työyhteisöliikuttajan valitsivat Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu LiikU ry sekä Varsinais-Suomen Yrittäjät ry ja se on myönnetty vuodesta 2013 alkaen. Varsinais-Suomen lisäksi Työmatkaliikkumisen edelläkulkija valittiin myös Helsingin seudulla, Jyväskylässä ja Hyvinkäällä.   

Varsinais-Suomen ELY-keskus tukee monipuolisesti lihasvoimin tehtäviä työmatkoja

Varsinais-Suomen ELY-keskus on asettanut tavoitteekseen vähentää ilmastopäästöjään 25 % vuosina 2014–2020. Yhdeksi keinoksi on nimetty liikkumisen päästöjen vähentäminen. Työmatkaliikkumista on edistetty jo vuosien ajan tavoitteellisesti ja määrätietoisesti. Erityisesti työmatkapyöräilyn olosuhteita on ELY-keskuksessa parannettu iloisella mielellä ja hyvällä hengellä myös organisaatio- ja toimitilamuutosten pyörteissä. Organisaatioon on laadittu työmatkaliikkumissuunnitelma ja toteutettu lukuisia työmatkaliikunnan olosuhteita parantavia toimenpiteitä ja kannustettu henkilökuntaa liikkumaan.

– On tärkeää, että pyöräilijät huomioidaan. Perusasiat pitää olla ensiksi kunnossa, kuten turvalliset säilytystilat pyörille ja kunnon peseytymismahdollisuudet pyöräilijöille. Siihen on hyvä sitten lisätä, ympäristöjohtaja Risto Timonen ELY-keskuksesta muistuttaa. Olemme esimerkiksi järjestäneet pari kertaa vuodessa pyöränhuoltotempauksia työntekijöille, hän jatkaa.

Lisäksi ELY-keskus osallistuu vuosittain Pyörällä töihin -kisaviikkoon, Kilometrikisoihin sekä järjestää aktivoivia tempauksia, joiden yhteydessä on usein myös tietoiskuja ajankohtaisista viisaan ja turvallisen liikkumisen aiheista. Työasiamatkoja varten käytössä on virastopyöriä sähköllä tai ilman ja kiinteistössä on hyvät pukuhuonetilat suihkuineen ja kuivauskaappeineen. Pyörätelineet ovat laadukkaat ja niiden yhteydessä on kiinteät pyöräpumput. Tarvittaessa ja etenkin talvella pyörää voi säilyttää sisätiloissa, jossa on lisäksi työkalupakki pyörän pikakorjauksia varten. Tarpeetonta autoilua on ELY-keskuksessa tapana vähentää myös työskentelemällä etänä ja käyttämällä kokouksissa videoyhteyksiä, mikä onkin ilmoittajien mukaan lisääntynyt vuosi vuodelta.

Lisätiedot

www.motiva.fi/tyomatkatunnustus

https://www.liiku.fi/aikuisille/henkilostoliikunta/vuoden-tyoyhteisoliikuttajat/

www.viisastyomatka.fi