Vaikka syksyn pimeät ovat täällä, ei pyörää tarvitse teljetä varastoon. Syyslukukausi on vilkkaimmillaan ja tarve arkiliikkumiseen kestää läpi talvikauden. Sopivilla varusteilla ja asennoitumisella pyöräilystä pääsee nauttimaan sääolosuhteista huolimatta, minkä lisäksi myös työpaikoilla voidaan helpottaa asiaa monin tavoin.

Uusia menetelmiä katujen talvikunnossapitoon kokeillaan Turussa

EU-rahoitteisessa, Turun kaupungin vetämässä CIVITAS ECCENTRIC -hankkeessa kokeillaan uudenlaista jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapitomenetelmää, harjasuolausta. Harjasuolauksessa lumi poistetaan aurauksen sijaan harjaamalla ja lumettomaksi harjatulle kadun pinnalle levitetään suolaliuos liukkauden torjumiseksi. Testireitti kulkee Itäistä Rantakatua pitkin kiertäen Kupittaanpuiston, Ylioppilaskylän ja Aninkaistensillan kautta takaisin Auransillalle.  Menetelmästä huolimatta kyseessä ovat kuitenkin talviset olosuhteet, jolloin yllättävää liukkautta voi esiintyä. Lisäksi talvipyöräilijöiden kannattaa suolan käytön myötä huolehtia ketjujen rasvauksesta sekä polkupyörän puhtaanapidosta.Kaupunkilaisilta toivotaan palautetta pyöräreitistä ja sen talvihoidosta. Palautetta voi antaa Turun kaupungin palautepalvelun kautta, jossa palautteen kohteeksi valitaan talvipyöräilyn testireitti.

Koululaisia kannustettiin pyöräilyyn videosarjalla

Myös koulumatkaliikkuminen on ajankohtaista läpi vuoden. Valonia oli aiemmin tänä vuonna mukana toteuttamassa Turun kaupungin kanssa pyöräilyyn kannustavia videoita, joissa seikkailee monesta tuttu kasvo Jethro Rostedt. Neliosaisessa videosarjassa käsitellään muun muassa pyörän huoltotoimia ja arkiliikkumista. Videoita on katsottu kouluilla opetustuntien yhteydessä sekä esitetty vanhempainilloissa koulumatkaliikkumisesta keskusteltaessa. Videoita on jaettu myös syyskuussa järjestetyn Koko Turku Liikkuu -kampanjan yhteydessä. Kampanjassa kannustettiin kaupunkilaisia monenlaiseen arkiliikkumiseen lihasvoimin.

Katso työ- ja koulumatka-aiheiset videot Youtubesta inspiraatioksi, hoida syysvarusteet kuntoon ja hyppää satulaan!

Pyörämies Jethro – Työmatka 

Pyörämies Jethro – Koulumatka

Lisätiedot