Turun Mannerheiminpuisto täyttyi lapsista ja aikuisista lauantaina 2.9.2017. Lasten Liikennepäivä -tapahtuma järjestettiin jo kolmatta vuotta. Tapahtuma on Turunlahden perhepäivähoidon vapaaehtoinen ponnistus, joka kahtena edellisenä vuotena järjestettiin päiväsaikaan ja oli tarkoitettu lähinnä varhaiskasvatuksen hoitoryhmille. 

Tapahtumassa pääsi tutustumaan monenlaisiin liikennevälineisiin ja -palveluihin paloautosta jäteautoon sekä lisäksi haliponeihin. Polkupyörätoimijoita ei tänä vuonna valitettavasti saatu mukaan, mutta tapahtuman järjestäjä Jenni Turunlahti vinkkaa pilke silmäkulmassa, että halukkaat voivat ilmoittautua ensi vuoden tapahtumaan jo vaikka heti. 

Tänä vuonna Euroopan Liikkujan viikon 16.–22.9. teemana ovat yhteiskäyttöiset ja jakamistalouteen perustuvat liikkumisratkaisut, joita Lasten liikennepäivässäkin oli tänä vuonna esillä. Ja vaikka tapahtuma ottikin pienen etumatkan tähän kestävän liikenteen teemaviikkoon, on se erinomainen esimerkki perhetapahtumasta, jossa on yhdistetty tärkeää kestävän ja turvallisen liikkumisen asiaa hauskaan yhdessäoloon.

Paikalliset yritykset tuottamassa uudenlaisia liikkumisen palveluita

Tapahtumassa oli mukana yrityksiä, jotka esittelivät perheille arkea helpottavia ja kestävää liikkumista edistäviä kuljetuspalveluita. K-Market Puhakka esimerkiksi tarjoaa verkkokaupassa tehdyille ostoksille kotiinkuljetuspalvelun, jolloin perheen ei tarvitse omistaa autoa kauppamatkojen vuoksi. Jenni Yllikäinen ja Siru Kaunela Puhakasta kertovat, että asiakaskunta on kasvanut ja palvelun ovat viimeaikoina löytäneet erityisesti lapsiperheet, jotka haluavat helpottaa arkeansa. ”Moni tilaa kerralla suuremman määrän ja kotiinkuljetuksen, jolloin perheelle jää enemmän aikaa olla yhdessä kotona.” Yritysasiakkailla taas on usein tapana tilata kokouskahvit ja maidot kerralla suuremmissa erissä. 

Kuljetus on maksuton, mikäli ostoksia tekee kerralla vähintään 60 euron arvosta ja asuu 8 kilometrin säteellä kaupasta. Pidemmällekin saa edullisen kuljetuksen, yli 8 km ylittävät kuljetusmatkat maksavat vain euron kilometriltä.

Toinen esimerkki uusista, kestävää liikennettä edustavista palveluista on Kyyti, joka sijoittuu taksin ja joukkoliikenteen väliin. Matkan edullinen hinta perustuu joustavampaan matkustusaikatauluun ja kyytien jakamiseen. Kyydillä on kolme palveluluokkaa: Taksimainen Express, joka kulkee suorinta reittiä asiakkaan valitsemaan paikkaan. Edullinen Smart, jossa asiakas on valmis joustamaan joko odotus- tai ajoajassa, sekä näiden kahden välimuoto Flex. Kyyti-palvelussa matkan hinta kerrotaan ja maksetaan etukäteen tilaushetkellä.

Kyytejä tilataan Tuup-sovelluksella, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista. ”Tällä hetkellä toimimme Turussa, Tampereella ja Oulussa ja kehitämme palvelua jatkuvasti asiakaspalautteen pohjalta”, kertoo markkinointikoordinaattori Jaana Ylikoski.

Turvapupun avulla liikennesäännöt tutuiksi

Liikenneturva esitteli tapahtumassa Turvapupu.net-sivustoa, jonka avulla lapset voivat kerrata liikennesääntöjä. Sivustolta löytyy sopivaa materiaalia kaikenikäisille lapsille eikä kertaus ole pahitteeksi aikuisillekaan. Ohjelmassa piirretty Turvapupu on yhdistetty valokuviin aidoista liikennetilanteista, minkä ansiosta ohjelma on konkreettinen ja kiinnostava.

Liikenneturvan kouluttaja Sami Kivilä toivoo, että erityisesti näin koulujen alettua vanhemmat kävelisivät yhdessä lastensa kanssa koulutien läpi, jotta reitti olisi selkeä ja turvallinen. Jos lapsilla on useita reittejä kouluun, kannattaa turvallisimman reitin käyttöä lisätä vaikka lapselle mieluisalla kannustimella.

Lisätietoa

www.kyyti.info

www.k-ruokakauppa.fi

www.turvapupu.net