Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietettiin 6.–14.5.2017 teemalla "Pyörällä kulkee kaikki!". Varsinais-Suomessa viikko huipentui lauantaina 13.5. lastipyöräkulkueeseen. Mielikuvituksekkaat kulkupelit toivat pyöräilyviikon sanomaa näkyväksi Aurajoen rantakaduilla.

Tapahtuma alkoi pyöräkulkueella, jossa erilaiset laatikko-, pitkäperä- ja lavapyörät pääsivät näyttäytymään kaupunkilaisille. Kulkue matkasi Vanhalta Suurtorilta Förille ja sieltä perhepyörätapahtumaan pääkirjaston sisäpihalle. Kirjastolla Turun Polkupyöräilijät esittelivät erilaisia kuljetusratkaisuja, joita yleisö pääsi myös koeajamaan.

Koko perhe pyörien päällä

Ville Suomäen Bullitt-pyörä. Kuva: Paula VäisänenLapsiperheessä järkevällä kuljetusratkaisulla säästetään niin aikaa kuin rahaakin. Lähdekorven perheessä vaihdetaan pyörää ja varusteita kuljetustarpeen mukaan. Kristiina Lähdekorpi kertoi yleensä arkisin käyttävänsä sähköpyörää joko peräkärryn tai tytön peräpyörän kanssa. Sadepäivien varalle perheellä on umpinainen peräkärry, jossa kulkevat isommatkin ostokset. Perheen isä Visa Lähdekorpi antoi vilpittömän tunnustuksen Hilja-tytön panokselle peräpyörän kanssa liikuttaessa: ”Meno tuntuu merkittävästi kevyemmältä, kun lapsikin polkee.” Lähdekorven perheen vaikuttava yhdistelmäajoneuvo sai ihastuneet kommentit kävelylenkillä olleilta Riitta Salmiselta ja Maire Tiirikaiselta: ”Tuntui, että Vau! Tandemi ja lapsikin vielä kolmantena!”

Pääkirjaston tapahtumassa mukana ollut Ville Suomäki (kuvassa) esitteli laatikkomallista Bullitt-merkkistä pyöräänsä, jossa kahden sijaan on vain yksi etupyörä. Menopeli on perheenisän työsuhdepolkupyörä, jonka kyydissä päiväkotimatkoja taittava juniorikin osaa jo pyytää vauhdikasta menoa.

Mikko Haahdin perheen lastipyörällä kulkevat kätevästi sekä päiväkoti-ikäinen Emilia pehmoeläimineen että tarvittavat tavarat. Laatikko on vuorattu lämpöä eristävällä materiaalilla, johon on mukava nojata. Matkassa kulkee myös kätevä matkaradio. Perhe hankki vuosi sitten kaksi sähköpyörää kulkuvälineikseen ja auton käyttö on siitä lähtien vähentynyt huomattavasti.

Askeleen pidemmälle on mennyt Kieron perhe, joka möi autonsa noin vuosi sitten. "Auto oli kallis ja hankala", totesi Katri Kiero epäröimättä. Perhe asuu Turun keskustaa ympäröivällä omakotialueiden kehällä, josta on sopivat kulkuyhteydet joka paikkaan. Arkisten matkojen lisäksi perhe käyttää lastipyörää muun muassa tehdessään päiväretkiä Turun keskustaan ja lähiluontokohteisiin.

 

Perhepyöräily: näin pääset alkuun

Perhepyöriin voi tutustua ensin rauhassa itsekseen esimerkiksi netin tavarapyöräaiheisilla sivustoilla ja keskustelupalstoilla. Myös pyöräliikkeiden sivuilla on yhä enemmän esillä tavarapyöriä. Omalle perheelle sopivaa menopeliä kannattaa lähteä kokeilemaan paikan päälle. Jos etsit pyörään kiinnitettäviä kuljetusratkaisuja, kannattaa oma pyörä ottaa mukaan liikkeeseen – näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä siinä vaiheessa, kun osia sovitetaan yhteen. Esimerkiksi sähköpyörissä, joissa akku on takatarakan alla, saattaa lapselle tarkoitetun peräpyörän kiinnitys aiheuttaa pulmia mallista riippuen.

Oleellinen seikka on myös polkupyörän sähköavusteisuus. Kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja myös taakan kanssa, jotta tulevat matkat sujuisivat mahdollisimman jouhevasti ja itselle sopivalla tavalla. Mikäli pyöräilet usein myös ilman kuljetusratkaisua, saattaa polkupyörä ja peräkärry olla toimivin yhdistelmä. Kärryn voi irrottaa esimerkiksi lapsen jäädessä päivähoitopaikkaan ja jatkaa sitten itse pyörällä töihin. Automaailmaan sijoittuvan vertauksen kautta ajateltuna: miksi ajella jatkuvasti pakettiautolla, jos kuljetettavaa on vain joskus?

 

Lisätietoa ja ideoita

Lapsiperheiden pyöräilyratkaisuja on koottu Tavarafillari.fi -sivustolle

Tietoa sähköavusteisista polkupyöristä Motivan sivuilla.

Esittelyssä erilaisia perhe- ja tavarapyöriä Tavarapyörä Asiantuntija -sivustolla.

Pyöräilyviikosta