Kuva karttanäkymästä

Pöytyän asiointiliikenteessä kokeillaan parhaillaan paikannuspalvelua. Tarkoituksena on digitalisoinnin avulla helpottaa asiointiliikennepalvelun käyttöä sekä houkutella uusia asiakkaita kyytiin.

Pöytyän kunnan kutsutaksiperiaatteella toimivassa asiointiliikenteen palvelussa kokeillaan parhaillaan GPS-pohjaista paikannuslaitteistoa. Laitteiston avulla saadaan ajoneuvojen paikkatiedot näkyville Pöytyän kunnan nettisivuilla olevaan karttaan. Alueen asukkaat saavat kartasta palvelukyytien liikennöintiaikoina reaaliaikaista tietoa ajoneuvojen sijainneista, vapaiden matkustajapaikkojen lukumääristä sekä liikennöintireiteistä ja -aikatauluista.

Kokeilulla uusia asiakkaita kyytiin

Palveluliikenne on tarkoitettu kaikkien kuntalaisten käyttöön ja kuljettamaan haja-asutusalueen asukkaat palvelujen äärelle. Tällä hetkellä liikennöintiä on tarjolla keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Kunnan haasteena asiointiliikenteessä on ollut vähäiset asiakasmäärät ja kokeilulla halutaan parantaa käyttöastetta.

– Paikannuspalvelukokeilulla pyritään houkuttelemaan uusia asiakkaita Pöytyän asiointiliikenteen kyytiin palvelutasoa parantamalla. Kannustankin kuntalaisia kokeilemaan palvelua, rohkaisee Pöytyän kunnan kehitysjohtaja Markku Kaurila.

Tuloksista hyötyä kehitystyöhön

Pöytyän kokeilu tarjoaa arvokasta tietoa asiointiliikenteen kehittämiseen. Tuloksista voi parhaimmillaan hyötyä Pöytyän kunnan lisäksi muutkin vastaavanlaisten haasteiden kanssa painivat kunnat.

– Paikannuksen avulla saadaan kerättyä luotettavaa liikennöintitietoa ja sen hyödyntäminen yleistyy jatkuvasti eri yhteyksissä. Myös asiointiliikenteen liikennöitsijät ovat ottaneet projektin positiivisesti vastaan, kertoo ohjelmistoa kehittänyt Joni Hämäläinen Suomen paikannuspalvelusta.

Kokeilun toteuttaa Valonia yhteistyössä Pöytyän kunnan kanssa osana PASSI – Pöytyän ja Auran asiointiliikenteen kehittäminen -hanketta. Pöytyän ja Auran kuntalaisten liikennekysely on myös osa hanketta. PASSI on saanut rahoitusta LEADER-ryhmä Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanit ry:ltä Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta.

Asiointiliikenteen reaaliaikainen karttanäkymä Pöytyän kunnan verkkosivuilla

Lisätiedot