Bussipysäkille pyörällä

Euroopan Liikkujan viikolla varsinaissuomalaisten kuntien edustajat pohtivat pyöräparkkibussipysäkkien ominaisuuksia ja mahdollisia yhteishankintoja Valoniassa 23.9.2015 järjestetyssä työpajassa. Kunnat ovat viime aikoina kiinnostuneet pyörien ja autojenkin liityntäpysäköinnin kehittämisestä bussien pääreiteillä. Asianmukaisia pyöräparkkeja löytyy jo yhdeltä tai useammalta bussipysäkiltä Raisiosta, Liedosta, Turusta, Kaarinasta ja Naantalista. Lisäksi erityisesti Rusko, Pöytyä, Aura ja Uusikaupunki ovat olleet kiinnostuneita suunnittelemaan pyöräparkkeja keskeisille joukkoliikennepysäkeilleen.

Millainen on hyvä pyöräparkki?

Toimitusjohtaja Mari Päätalo Valpastin Oy:stä antoi kuntien suunnittelijoille ohjeet sudenkuoppien välttämiseksi pyöräparkkien sijoittelun suunnittelussa ja rakenteen valitsemisessa. Päätalo myös esitteli parkkimalleja sekä meiltä että maailmalta.

Hyvässä pyöräparkissa tulee olla väljyyttä erilaisille pyörämalleille ja liikkumisen sujuvoittamiseksi, mahdollisuus lukita pyörä rungostaan sekä katos. Ekstraa olisivat pyörätarvikeautomaatti, yhteiskäyttöinen pyöränpumppu ja sähköavusteisen pyörän latauspaikka. Myös jätehuolto on muistettava järjestää, jottei kunnossapidolle synny lisäkustannuksia. Joukkoliikenteen ja pyöräilyn muodostaessa houkuttelevan matkaketjun pyöriä ilmestyy pysäkeille väistämättä ja proaktiivinen suunnittelu olisikin erityisen tärkeää.

Turun Polkupyöräilijät TURPO ry:n asiantuntija Emmi Manninen kertoi käytännönläheisesti hyvän pyöräparkin ominaisuuksista ja havainnollisti sanomaansa kuvilla Turun kaduilta. Mannisen mukaan erityisen huono pyöräparkki on sellainen, jota ei ole.

Raision kaupungilla on Turun kaupunkiseudulla eniten pyöräparkkeja bussipysäkkien yhteydessä Turku-Raisio-Naantali-reitillä. Hankintojen taustoista kertoi suunnitteluinsinööri Marja Uusitalo Raision kaupungilta, joka myös antoi kollegoilleen vinkkejä parkkien hyvään sijoittamiseen. Hänen mukaansa pyöräparkki kannattaa rakentaa sille puolelle pysäkkiparia, josta kiireemmin noustaan bussiin. Kovempi kiire ihmisillä on yleisesti aamuisin.

Naantalin kaupungilla on Föli-alueen uusin pyörien liityntäpysäköintikatos Aurinkotien varrella, Ukko-Pekan kaupan kohdalla. Lisää parkkeja on tulossa ja kunnallistekniikan suunnittelija Nina Vartiainen toivookin kuntalaisilta vinkkejä, mihin uusia pyöräparkkeja kannattaisi sijoittaa.

Ensimmäiset liityntäpyöräparkkinsa on saanut viime keväänä myös Lieto, Loukinaisiin ja Vierunpuistoon. 

Asiantuntijoiden esityksiin pääsee tutustumaan tarkemmin täältä.