VA_Liikkumis-Alias_sessio

Yleisöpeleissä joukkueiden saamat pisteet kiinnitetään kankaiseen Liikkumis-pelilautaan, jotta pelin seuraaminen on helpompaa.

Liikkumisteemainen sanaselityspeliä voi lainata valoniasta nuorten ja aikuisten kanssa pelattavaksi kouluihin, harrastusryhmiin ja erilaisiin tapahtumiin. Alias soveltuu parhaiten peruskoulun ylemmille luokille ja sitä vanhemmille, mutta peliä voi pelata soveltaen nuorempienkin kanssa.

Liikkumis-Aliasta pelataan Aliaksen tutuilla säännöillä, mutta selitettävät sanat liittyvät liikkumiseen. Ideana on saada selittämällä, synonyymejä tai vastakohtia käyttämällä, vihjaamalla jne. oman joukkueen jäsen arvaamaan mahdollisimman monta sanakorttien sanaa.

Pelin avulla keskustellaan omista valinnoista

Pelin avulla voi käsitellä liikkumiseen liittyviä asioita, sillä selitettävät sanat käsittelevät viisaan liikkumisen eri ulottuvuuksia. Pelin kategoriat ovat hyötyliikunta, joukkoliikenne, liikenneturvallisuus sekä liikenteen ja liikkumisen terveys- ja ympäristövaikutukset.

Lisäksi isoon kankaiseen Liikkumis-pelilautaan kiinnitettävissä pistekorteissa on erilaisia liikkumiseen liittyviä lauseita, joiden kanssa voidaan keskustella omista teoista. Toisaalta sanaselityspeli itsessään on hyvää harjoitusta erilaisten käsitteiden ilmaisuun.

Liiku!-kategoriassa ei selitetä

VA_Liikkumis-Alias_pelisetti

Yllä: Pelisettiin kuuluvat sanakortit ja pelilauta nappuloineen. Tiimalasi mittaa ajan kulumisen selitysvuoron aikana.

Lisäksi pelissä on Liiku!-kategoria, jossa sanat esitetään puheen sijaan ainoastaan liikkumalla. Pelilaudalta löytyy kaksi vihreällä lehdellä merkittyä rajapyykkiä, joiden ylittämisen jälkeen joukkueet valitsevat sanat Liiku!-kategoriasta pelilautaan merkityn kategorian sijaan.

Sanakortit ja pelilaudan sisältäviä paketteja on Valoniassa kolme kappaletta. Lisäksi yhden paketin mukana voi lainata ison seinälle ripustettavan kankaisen Liikkumis-pelilaudan ja siihen kuuluvat pistekortit.

Lisätiedot

Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija