Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja VTT yhdessä ovat ottaneet vetääkseen Suomeen rakennettavan poistotekstiilin keräys-, lajittelu- ja jatkojalostuskokonaisuus Telaketjun. Kokonaisuudessa on mukana poistotekstiilin jalostajia, lopputuotteita hyödyntäviä yrityksiä, keräystä ja esiprosessointia sekä automatisoitua lajittelua kehittäviä tahoja ja yrityksiä, sosiaalista työtä järjestäviä työkeskuksia, jätelaitoksia, hyväntekeväisyysjärjestöjä sekä kaupunkeja.

Telaketju-hankekokonaisuuden tavoitteena on edistää tekstiilijätteen ja muun poistotekstiilin hyödyntämistä Suomessa. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan panostuksia sekä keräykseen ja lajitteluun että lajitellun materiaalin jatkojalostukseen ja tuotekehitykseen. Hankekokonaisuuden lähtökohtia ovat etusijajärjestyksen toteutuminen tekstiilien hyödyntämisessä, tekstiilien työllistävä vaikutus ja uuden liiketoiminnan syntyminen Suomeen sekä tekstiilijätteen hyödyntämisen vahvistaminen kotimaassa.

Telaketju jakautuu kahteen hankeosuuteen. VTT:n koordinoima Tekes-hankeosuus koostuu yritysten tutkimus- ja kehitysprojekteista sekä niitä tukevista julkisista tutkimushankkeista. Tekes-hankeosuuden kokonaisbudjetti vuosille 2017-2018 on noin 2,32 miljoonaa euroa, josta tutkimusosapuolien osuus on noin puolet. Tekes osuuden tutkimuskumppaneita ovat VTT, Turun ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu. Siihen osallistuu yrityksiä sekä omilla projekteilla että omalla työpanoksella. Mukana ovat Pure Waste Textiles, Touchpoint, Soften, Recci, Tramel, Remeo, Finlayson, Lounais-Suomen Jätehuolto, Paptic, SOL Pesulapalvelut Oy, MJV Sähkö, Infinited Fiber Company ja Ari Ilmakunnas Oy. Osallistuvien yrityksien yhteisenä tavoitteena on edesauttaa tekstiilien kiertoa ja tuottaa samalla lisäarvoa omaan toimintaan tai luoda kokonaan uutta liiketoimintaa.

Valonia on mukana Telaketjun Ympäristöministeriön rahoittamassa hankeosuudessa. Ministeriö rahoittaa Lounais-Suomen Jätehuollon koordinoimaa projektia, jossa on mukana kunnallisen jätehuollon, tekstiilien kierrätyksen ja hyväntekeväisyyssektorin toimijoita. Hankeosuutta rahoittavat ministeriön lisäksi Jätelaitosyhdistys, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Turun kaupunki, Lännen tekstiili huolto ja Ekokem. Hankekumppaneina ovat Turun ammattikorkeakoulu, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus, Valonia, Suomen ympäristökeskus, Ekopartnerit, UFF, Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry, Turun seudun TST ry ja FIDA. Hankeosuuden kokonaisbudjetti on 205 000 euroa.

Valonian rooli Telaketju-hankkeessa on tuoda kokonaisuuteen vahvaa kestävän kuluttamisen näkemystä, viestinnän asiantuntijuutta sekä kuluttajien aktivointiin liittyvää osaamista.

Lisätiedot

Anni Lahtela, projektiasiantuntija, Valonia

Sini Ilmonen, kiertotalousasiantuntija, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pirjo Heikkilä, erikoistutkija, VTT, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.topinpuisto.fi/hankkeet/telaketju/