Kuva ruovikon niitosta

Oletko huolestunut lähivetesi rantojen umpeenkasvusta tai haittaako liiallinen vesikasvillisuus vesistön virkistyskäyttöä? Hyvin tehdyillä vesikasvien poistoilla voidaan parantaa vesistön virkistyskäyttömahdollisuuksia sekä vähentää rehevöitymisen haittavaikutuksia. Yleisin vesikasvien poistomenetelmä on niitto.

Yleisimmistä vesikasveista ja niiden poistosta valmistui joulukuussa 2016 yleistajuinen ja perustiedot sisältävä esitys. Esitys on koottu Power Point -pohjalle ja siitä on tehty vapaaseen yleiseen käyttöön pdf-tiedosto. Esitystä voi käyttää esimerkiksi paikallisissa vesistöjen suojelu- ja hoitoyhdistysten kunnostustapahtumissa tai vesienhoidon koulutustilaisuuksissa. Esitys on pyritty tekemään niin selkeäksi, että sen voisi pitää kuka tahansa, ilman asiantuntijavaatimuksia. Lähtöajatuksena on ollut, että esitystä päivitetään uuden tiedon ja parannusehdotusten pohjalta.

Esitys on tehty osana Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Rannat kuntoon -hanketta. Esityksen on laatinut Valonian vesiasiantuntija Jarkko Leka. Mikäli sinulla on esitykseen liittyviä parannusehdotuksia ja kommentteja, voit ottaa yhteyttä maisemasuunnittelija Terhi Ajosenpäähän, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 043 825 1221,  tai Jarkko Lekaan.

Lisätiedot

Yleisimmät vesikasvit ja niiden poisto -esitys (pdf)