Varsinais-Suomi on tunnistettu luontomatkailun helmeksi ja täällä on kaikki ainekset rakentaa houkuttelevia luontomatkailun tuotepaketteja. Miltä kuulostaisi vaikkapa vuokratulla sähköpyörällä tehty pyöräretki, jonka päätteeksi voi nauttia paikallista lähiruokaa? Kysyntää tällaisille tuotepaketeille on myös kansainvälisesti. Koska virkistys- ja luontomatkailun kehittämiseksi tarvitaan pohjatietoa, on Virkistä dataa -hankkeessa kerätty mittava tietoaineisto maakunnan virkistys- ja luontomatkailukohteista avoimen datan periaatteiden mukaisesti.

Aineistossa on mukana 1028 kohdetta ja sijainnin lisäksi tietoja myös varustuksesta ja luontomatkailuun liittyvistä palveluista. Aineisto on koottu pääasiassa kohteiden ja reittien ylläpitäjien ja kehittäjien tarpeisiin, mutta kuka tahansa voi käyttää sitä vaikkapa omien patikka-, melonta-, ja pyöräretkiensä suunnitteluun tai parhaiden talviuimarantojen, lintutornien tai lähiruokapalveluiden etsimiseen. Aineiston käyttö on maksutonta.

Kartalle kaivataan lisää yrityksiä ja kuntien kohteita

Aineiston päivittämistä ja ylläpitoa varten on kehitetty verkkopohjainen, maksuton tiedonkeruutyökalu Virma. Tiedon kerääminen on joukkoistettu niin, että helppokäyttöisen Virman avulla virkistys- ja luontomatkailualan yrittäjät ja reittien kehittäjät voivat ilmoittaa kohteensa mukaan aineistoon sekä ylläpitää sen sijainti- ja kuvailutietoja. Avoimuus tekee aineistosta houkuttelevan ja edistää virkistys- ja luontomatkailun kehittämistä maakunnassa. On tärkeää, että kohteita ilmoitetaan mukaan lisää. Hankkeessa on tunnistettu, että aineistosta puuttuvat esimerkiksi lähiruokakohteet ja muut luontomatkailun tukipalvelut. Aineiston tietojen ylläpitämikseksi olisi myös hyvä, että joku kunnan toimiala ottaisi Virmassa ylläpitoon kunnan alueella olevia kohteita.

Aineisto on katsottavissa sekä Lounaistiedon karttapalvelun kautta että Virma-palvelun kautta. Virma-palvelussa kohteita voi valita kartalle kategorioittain, Lounaistiedon karttapalvelussa koko aineisto esitetään kartalla kohdetta kuvaavien symbolien avulla. Lounaistiedon karttapalvelusta on myös mahdollista ottaa karttaupote esimerkiksi yhdistysten tai kuntien verkkosivuille.

Aineisto- ja Virma-työkalu toteuttettiin osana Virkistä dataa -hanketta, jota olivat toteuttamassa Varsinais-Suomen liitto, Valonia, aluetietopalvelu Lounaistieto ja Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Länsi-Suomi ry. Hanke sai rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosille 2017–2018.

Aineisto ja lisätietoa: lounaistieto.fi/virkistys

Niina Ruuska

Niina työskenteli Valoniassa luontoasiantuntijana syyskuuhun 2019 saakka.