Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

1.3.2012

Ekovinkki 10/2012

Kevättalven pyöräpuuhia

Sydäntalven paukkupakkasilla se meinaa aina unohtua, mutta kevät tulee – tänäkin vuonna. Innokkaimmille edes sydäntalvi ei ole esteenä pyöräilylle, mutta ymmärrettävästi monet meistä laittavat rakkaan ystävänsä ansaitulle talvilevolle muutamaksi kuukaudeksi. Ja koska tiet ovat yleensä sulat nopeammin kuin uskallamme toivoakaan, on hyvä varautua pyörän keväthuoltoon jo silloin, kun jono liikkeissä ei vielä yllä kadulle asti.

Paljon voi tehdä itsekin. Puhdistuksesta ja yleistarkastuksesta selviää sekin, jonka kädet eivät kaikkein vaativimpia työkaluja ole tottuneet käyttelemään. Pyörä pestään joko pelkällä vedellä tai vedellä ja astianpesuaineella. Painepesuria ei pidä käyttää, sillä se suihkuttaa vettä sinnekin, missä siitä on vain haittaa. Pesun jälkeen pyörä kuivataan ja halutessa myös vahataan esimerkiksi autovahalla, joka saa sen pysymään siistinä pidempään. Mutterit kiristetään, ketjut ja vaihteet rasvataan. Pesun jälkeen rasvaus on erityisen tärkeää, sillä kuiva ketju ruostuu ja kuluu nopeasti, ja pahimmillaan se kuluttaa myös ketjurattaat vaihtokuntoon. Ilmanpaineet sekä kaikki turvallisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten kiinnitykset kannattaa toki tarkistaa useammankin kerran vuodessa.

Polkupyörä on hyvä ja ekologinen menopeli, ja mitä pidempään se kestää, sitä ekologisempi se on. Säännöllinen huolto lisää pyörän ajomukavuutta ja pidentää merkittävästi sen käyttöikää.

Suomen ympäristökeskuksen, Evankelisluterilaisen kirkon ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston järjestämään Ekopaastoon (22.2.–8.4.) voit osallistua pyöräilemällä autoilun sijaan ja vähentää siten hiilidioksidipäästöjäsi. Lisätiedot Ekopaastosta: www.ekopaasto.fi/fi/etusivu

Valonian ekovinkin laati Anu Syrjänen Turun Ekotorilta

 

 

 


Sivua viimeksi päivitetty 1.3.2012 13:35 ja sivu on julkaistu 1.3.2012 13:35

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi