Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

20.10.2010

Ekovinkki 41/2010

Ilmasta lämpöä

Energiansäästön toivossa moni omakotiasukas suunnittelee ilmalämpöpumpun hankkimista. Paras hyöty ilmalämpöpumpusta saadaan talossa, jossa on suora sähkölämmitys. Se sopii käytettäväksi myös muiden lämmitysmuotojen yhteydessä. Muistettava on, että ilmalämpöpumppu ei sovellu rakennuksen ainoaksi lämmityslaitteeksi, koska sen lämmöntuotto heikkenee kovilla pakkasilla ja ilma-ilmapumpulla ei voi tuottaa lämmintä käyttövettä.

COP-arvo kertoo, millä kertoimella laite tuottaa lämpöä ulkolämpötilan ollessa esimerkiksi + 7 astetta. Hyvällä pumpulla voi arvo olla jopa 5 (eli 1 kWh tuottaa 5 kWh lämpöä). Vaikka COP kertoo energiatehokkuudesta, se ei kerro varsinaisesta lämmitystehosta. Arvo on yleensä laskettu laitteen käydessä osateholla. Jos pumppu on täydellä teholla, COP -arvo on yleensä pienempi. Pakkasella (laitteesta riippuen yleensä alle -20 astetta) pumppu kuluttaa saman verran sähköä kuin tuottaa lämpöä (COP = 1). Silloin pumppu kannattaa sammuttaa. Tutustu laitteen käyttöohjeisiin.

Jos muu lämmitysjärjestelmä on päällä samanaikaisesti, säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän sisälämpötilan asetusarvo muutama aste ilmalämpöpumpun asetusarvoa alhaisemmaksi.  Lämpöpumppu parantaa takan hyödyntämistä, sillä se kierrättää takan lämmittämää ilmaa huoneistossa.  Älä käytä ilmalämpöpumpun automaattisäätöä takkaa käytettäessä, sillä lämpöpumppu voi alkaa jäähdyttämään huoneilmaa. Harkitse automaattisäädön käyttöä myös keväisin, kun aurinko saattaa lämmittää päivisin asunnon asetusarvoa lämpimämmäksi. Jäähdytys kuluttaa enemmän sähköä kuin lämmitystoiminto.

Jos ostat ilmalämpöpumpun, varmista asentajan kylmäaine- ja sähköpätevyys. Vaadi asennuksen yhteydessä käyttöopastus. Selvitä myös huoltotoimet, kuten suodatinten imurointi ja suodatinten vaihtoväli sekä mahdolliset jäähdytystoiminnot. Älä peitä pumpun sisä- tai ulkoyksikön ilma-aukkoja. Pidä suodattimet puhtaina ja vaihda ne säännöllisesti. Hanki ilmalämpöpumppu, jonka toimivuus pohjoisissa olosuhteissa on tutkittu luotettavasti.

Vinkin laati Anne Ahtiainen Valoniasta


Sivua viimeksi päivitetty 20.10.2010 15:45 ja sivu on julkaistu 20.10.2010 15:52

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi