Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

Ympäristöteko-kilpailu

Kilpailun ilmoittautumisaika 9.4.–17.5.2015

Ympäristöteko 2015 -kilpailun teemana resurssitehokkuus

Jo kahdeksattatoista kertaa järjestettävän Ympäristöteko-kilpailun teemana on tänä vuonna resurssitehokkuus. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Varsinais-Suomessa toimivat pk-yritykset.

Puunpolttokurssi Paimiossa

Puunpolton opastus tavoitti 500 takanomistajaa

Tulisija on hyvä lisä talon lämmityksessä, mutta väärällä tekniikalla lämmittäminen on tehotonta ja pienhiukkaspäästöt suuria. Valonian puunpolton kurssit päättyivät Somerolle marraskuussa.

 

Kasvihuoneilmiö aiheuttaa ilmastonmuutosta

Kasvihuoneilmiö on maapallon luonnollinen ja lähes välttämätön ilmiö, sillä se pitää maapallon lämpötilan elämälle suotuisana. Teollistumisen myötä ihmisen toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat lisääntyneet ja muutokset ilmakehässä ovat alkaneet näkyä maailmanlaajuisesti.

Tärkeimmät ilmakehässä luonnostaan esiintyvät kasvihuonekaasut ovat vesihöyry (H₂O), hiilidioksidi (CO₂), metaani (CH₄), typpioksiduuli (N₂O) ja otsoni (O₃). Ihmisen toiminnasta johtuen ilmakehässä luonnostaan esiintyvien kasvihuonekaasujen määrät ovat kasvaneet. Näistä tärkein on hiilidioksidi, jota vapautuu käytettäessä fossiilisia polttoaineita teollisuudessa, energiantuotannossa, lämmityksessä ja liikenteessä. Kasvihuonekaasuiksi lasketaan myös ihmisen toiminnasta aiheutuvat halogenoidut hiilivedyt, joita ei esiinny ilmakehässä luonnostaan.

Eri polttoaineet tuottavat poltettaessa eri määrän päästöjä: turve, hiili ja öljy tuottavat eniten hiilidioksidia tuotettua energiayksikköä kohden. Hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää korvaamalla fossiilisia energialähteitä uusiutuvalla energialla, kuten puuperäisellä energialla, tuulella ja jätteillä tai siirtymällä vähähiilisempiin polttoaineisiin. Myös ydinvoiman käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu on metaani. Metaanipäästöjä syntyy kaatopaikoilla ja maataloudessa. Päästöjä voidaan vähentää estämällä jätteiden syntyä ja lisäämällä kierrätystä. Lisäksi metaania voidaan ottaa talteen kaatopaikoilla ja käyttää energialähteenä. Typpipäästöjen suurimmat aiheuttajat ovat tieliikenne ja energiantuotanto.


Sivua viimeksi päivitetty 7.8.2014 12:12 ja sivu on julkaistu 13.2.2009 15:47

Muut nostot


Ekovinkki
Lue viikon ekovinkki

Bullet

Facebook-logo

Seuraa Valoniaa Facebookissa

Bullet

Twitter-logo

Seuraa Valoniaa Twitterissä

Bullet

Pieniä tekoja -logo
Käy tekemässä ympäristöteko! www.pieniatekoja.fi

Bullet

Varsinais-Suomen liitto

Varsinais-Suomen liitto

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi