Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

18.9.2012

Maailman vesipäivää 22.3. juhlistettiin Turun kävelykadulla ja Valoniassa

Suomi – Vesiporhojen maa?

logo

 

Tempaus nosti esille vesioikeudenmukaisuuden ja kehitysmaiden sanitaation

Vesiporhojen maa -tapahtuma järjesttiin torstaina 22.3. klo 11–15 Yliopistonkadulla. Tapahtuma oli osa YK:n maailman vesipäivää ja se järjestettiin yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun ja Turun luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.

Tapahtuman näkyvin kohde on paikalla oleva huussi, joka tuo esille sanitaation ongelmat maailmalla. Huussissa pystyi tunnustamaan pahimmat vesiin liittyvät syntinsä ja jättää ne sinne. Infoteltassa jaettiin tietoa siitä, millaisilla valinnoilla kuluttajat voivat vähentää vesijalanjälkeään ja erityisesti vähentää veden käyttöä vesivaroiltaan köyhissä maissa. 

Vesi-ilmapallojen heitto hyväntekeväisyyteen

Kävelykadulla yksi ohjelmanumero on vesi-ilmapallojen heitto. Jokaisesta ehjänä ämpäriin päätyneestä vesi-ilmapallosta Valonia lupasi lahjoittaa 20 senttiä Käymäläseura Huussi ry:n Sambian kuivasanitaation kehittämishankeelle. Sivuilla olevan taulukon mukaan lahjoitusvaroilla on mahdollista tehdä seuraavanlaisia toimenpiteitä.

 
Mitä rahalla saa?
- 1 euro: kanisteri veden säilytykseen
- 5 euroa: välineet käymälän siivoamiseen ja kunnossapitoon
- 15 euroa: kyykkylaattamuotin tekeminen käymälään
- 50 euroa: yhden lapsen osuus koulun kuivakäymälästä
- 250 euroa: käsienpesumahdollisuus 10 lapselle
- 2 000 euroa: koulun käymälärakennus


Palloja heitettiin ehjänä ämpäriin 51 kpl, joka tekee 10,5€. Valonia vesihuolto ja vesiensuojelu -osasto haluaa kuitenkin mahdollistaa käsienpesumahdllisuuden 10 lapselle ja lahjoittaa puuttuvan summan.

Seuraavan linkin kautta saa lisätietoa Sambian sanitaatiohankkeesta Huussi ry:n sivuilta. Sivuilla on tietoa miten voi lahjoittaa rahaa tai vaikka ryhtyä huussikummiksi.

Vesivisan arvonta

Tapahtumassa kävijät ottivat sankoin joukoin osaa vesivisaan, jossa arvuuteltiin suomalaisten tuotteissaan käyttämän piiloveden määrää paikalla olevilla tynnyreiden avulla. Vesivisaan vastanneiden kesken arvottiin kaksi Suomen Luonnonsuojeluliiton norppapyyhettä.

Hienot norppapyyheet itselleen voittivat Noora Haukijärvi ja Juho Pöllänen. Onnea voittajille!

Iltatilaisuudessa luentoja ja afrikkalaista ruokaa

Vesipäivän tempauksen jälkeen Valonian tiloissa klo 18 alkaen järjestettiin iltatilaisuus, jossa oli puhumassa useita alan asiantuntijoita. Illan teemana oli suomalainen vesiosaaminen ja vesijalanjälki. Tilaisuudessa puhuivat projektisuunnitelija Jussi Heikkinen, Valoniasta, professori Esa Stenberg Turun kauppakorkeakoulusta sekä kansalaisaktivisti Olli-Pekka Haavisto. Esitysten lomassa ja jälkeen käytiin vilkasta keskustelua vesiaiheen ympärillä. Tilaisuuden kävijät maistelivat afrikkalaista pataruokaa, joka osoittautui maukkaaksi ja täyttäväksi. Paikalle tulleet katselivat myös vaikuttavaa veden omistajuusteemoista kertovaa Flow-dokumenttia.

 ripvak
 hetih3
 keshuus
 ampkuv
 vak2vesvis
 iltailta
 

op

 

Taustaa tapahtumille

Puhdas vesi on ihmisoikeus ja vesistöt ovat osa suomalaista sielunmaisemaa. Mökin saunasta veteen pulahtaessaan tai puhdasta vettä käyttäessään suomalainen ei useinkaan tule miettineeksi, miten suuresta rikkaudesta nauttii. Suomessa kulutetaan henkeä kohden jopa 4000 litraa vuorokaudessa, kun käyttöveden lisäksi lasketaan mukaan eri tuotteiden valmistukseen kuluneet vesimäärät. Vesiporhot suomalaiset käyttävät siis usein kuivuudesta kärsivien alueiden vettä ostaessaan erilaisia tuotteita vaatteista hedelmiin.

Lisätietoja:

Heikkinen Jussi


Sivua viimeksi päivitetty 18.9.2012 16:15 ja sivu on julkaistu 23.2.2012 16:01

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi