Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

14.11.2011

Ekovinkki 46/2011

Syö särkeä, se kasvattaa järkeä

Särjen syönti on myös ekoteko. Vajaasti hyödynnettyjen kalojen eli ns. roskakalojen käytöllä ravinnoksi on vesiensuojelullisia hyötyjä. Tuhansien järvien maassa ja Saaristomeren rannalla asustavat suomalaiset syövät ulkomailla edestakaisin rahdattua kalaa. Norjassa kasvatettu kala käy Aasiassa fileoitavana. Syömällä esimerkiksi särkikaloja, kuten lahnaa ja särkeä, tietää syövänsä ekologista lähiruokaa. Särkikaloihin ei kerry ympäristömyrkkyjä kuten isoihin petokaloihin.

Lahnat ja särjet ylläpitävät järvien rehevöitynyttä tilaa, koska liian tiheät särkikalakannat syövät eläinplanktonia, jotka käyttävät ravinnokseen levää eli kasviplanktonia. Tällöin leväkasvustot runsastuvat. Isojen petokalojen syöntiä useasti taasen tulisi välttää, koska ne pitävät särkikalojen kannat alhaisina ja siten osaltaan pitävät levät kurissa. Särkikalojen syönti vaikuttaa siis vesistöjen tilaan ja virkistyskäytön mielekkyyteen.

Peratut pikkusärjet voi jauhaa ruotoineen kalapulliin, tehdä niistä kalalientä tai purkkisärkeä. Särjen ravintoarvo on hyvä ja se on maittava ruokakala. Lahnasta voi valmistaa esimerkiksi herkullista uunilahnaa.

Valoniassa järjestetään tiistaina 22.11.2011 kello 18−20 Kala nimeltä Lahna -tapahtuma, jossa yleisöllä on mahdollisuus tutustua vesistöystävälliseen ruokaan. Tarjolla on kalaherkkuja, fileointinäytöksiä, reseptivinkkejä ja asiantuntijoiden pitämiä lyhyitä tietoiskuja. Tilaisuuden aikana voi tutustua myös kaikenikäisille tarkoitettuun Valonian PUHDASTA VETTÄ kansalle ja kaloille -näyttelyyn.

Ekovinkin laati Jussi Heikkinen Valoniasta


Sivua viimeksi päivitetty 14.11.2011 15:06 ja sivu on julkaistu 14.11.2011 15:06

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi