Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

17.2.2012

Energiatehokkuudessa huippusuorituksia

ympt.logo

 

Ympäristöteko 2011 -palkinnon voittivat Hak Metal Oy ja Finnfoam Oy

Kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus VALONIAn vuosittaisen ympäristötekokilpailun voittajina palkittiin salolainen Finnfoam Oy ja raisiolainen Hak Metal Oy. Vuoden 2011 -kilpailun teemana oli energiatehokkuus. Energiatehokkuutta parannetaan yrityksen itse kehittämillä tai käyttöön ottamilla toimilla, jotka vähentävät tai tehostavat yrityksen energiankäyttöä. Kaikille Varsinais-Suomessa sijaitseville pk-yrityksille suunnattuun, vuodesta 1998 lähtien järjestettyyn kilpailuun osallistui tänä vuonna 17 yritystä. Kilpailu järjestettiin Valonian, Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Viestintäharju Oy:n yhteistyönä.

Energiatehokkuus tarkoittaa tuotteen tai palvelun valmistamista mahdollisimman pienellä energiamäärällä. Kun sama määrä tuotteita tai sama palvelu tuotetaan pienemmällä energiankäytöllä, säästetään luonnonvaroja, ympäristöä ja rahaa. Energiatehokkuus on tärkeä osa ekologista ja taloudellista tehokkuutta. 

Energiankulutuksen vähentäminen ja energian tuhlauksen estäminen ovat keskeisiä tavoitteita Euroopan unionissa. EU sitoutui vuoden 2006 lopulla säästämään 20 prosenttia primaarienergian vuosikulutuksesta vuoteen 2020 mennessä. Energiatehokkuuden parantaminen edistää myös yrityksen kilpailukykyä ja energiataloutta sekä auttaa asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

 

palkinnot

Energiatehokas tuotantohalli

Hak Metal Oy on metallialan yritys, jonka toimialaan kuuluvat ohutlevy- ja alihankintatyöt ilmastointi-, laiva- ja konepajateollisuudelle sekä lasitusliikkeille. Yritys käsittelee ruostumatonta terästä, alumiinia, messinkiä ja kuparia. Raisiossa sijaitseva yritys on perustettu 1998, ja se työllistää 7–9 henkilöä.

Tänä vuonna käyttöön otetussa uudessa tehdasrakennuksessa energiatehokkuus oli erityinen vaatimus sekä rakentamisen aikana että tuotannon suunnittelussa ja toteutuksessa. Energiansäästön maksimointi nosti rakennuskustannukset vain 2.8 prosenttia korkeammiksi kuin tavanomaisissa rakennuksissa. Energiatehokkaat ratkaisut tulevat maksamaan itsensä takaisin 2-3 vuoden kuoletusajalla.

Uuden tehdasrakennuksen lämmitys ja viilennys toteutetaan lähes kokonaan uusiutuvalla energialla. Puuta polttavan kattilan savupiippuun asennetun Savumaxin lämmöntalteenottojärjestelmän avulla saadaan savukaasuista saman verran lämpöä talteen kuin kattilan palotilasta. Kattilassa poltetaan yritykseen kertyviä kertakäyttölavoja, joille ei ole kierrätysmahdollisuutta. Rakennuksen lämmitykseen tarvitaan kovilla pakkasilla yksi 20–25 kg painava puulava vuorokaudessa. Normaaliaikoina lämmitykseen riittää 2–3 lavaa viikossa. 

Tilojen kesäaikainen viilennys samoin kuin talvi-ilman esilämmitys hoidetaan tontille kaivetulla 1,5 km pitkällä lämmönkeruuputkistolla. Ilmanvaihtokoneen lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on yli 90 prosenttia. Lämmön talteenotto säästää sähköä vuosittain noin 127.000 kilowattituntia ja lisäksi viilennyksessä säästetään 30.000 kilowattituntia. 

Uuden energiatehokkaan tehdasrakennuksen ja siihen liitettyjen savukaasujen hukkalämmön talteenoton ja maahan asennetun lämmönkeruu-/viilennysputkiston myötä lämmityksen ja viilennyksen energiankulutus on vähentynyt 95 prosentilla entiseen verrattuna ja samalla hiilidioksidijalanjälki on pienentynyt 98 prosentilla.

Muuton yhteydessä uusittiin lisäksi puolet tehtaan koneista. Yrityksessä on nyt käytössä kaksi robottia, joiden ansiosta tuotanto on kasvanut viisinkertaiseksi. Tehdasrakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta ja tuotannon viisinkertaistumisen ansiosta kokonaisenergiankulutus tuotettua yksikköä kohden on pudonnut viidesosaan vuoden takaisesta!

Hukkalämmön energia hyötykäyttöön

Finnfoam Oy valmistaa polystyreenistä lämmöneristyslevyjä. Vuonna 1982 perustetussa yrityksessä työskentelee noin 60 henkilöä. Tuotettua yksikköä kohti laskettu energiatehokkuus on parantunut huomattavasti tuotantoteknologian kehittymisen ja energiankulutuksen alenemisen ansiosta. Yritys valmistaa nyt samalla energiamäärällä 56 prosenttia enemmän tuotteita kuin vuonna 2001. Kaikkiaan vuosina 2001–2010 saavutettu sähköenergian säästö oli n. 14.100 megawattituntia. Megawatti on tuhat kilowattia. 

Vuonna 2002 Finnfoam Oy siirtyi uusiin tiloihin, joiden suunnittelussa energiatehokkuus oli keskeinen tavoite. Yrityksen itse kehittämän jäähdytysjärjestelmän ansiosta tuotantolaitteiden hukkalämpö on saatu tehokkaasti talteen ja hyötykäyttöön koko kiinteistön, myös toimistotilojen ja lastaushallin lämmityksessä. Hukkalämmön talteenotolla yritys vähentää merkittävästi öljyn kulutustaan. Tänä vuonna hukkalämpöä alettiin käyttää myös naapurissa sijaitsevan suuren teollisuushallin lämmitykseen.

Viime vuonna Finnfoamin energiatehokkuus parani merkittävästi, kun tuotantohallin 400 watin teollisuusvalaisimet korvattiin 100 watin led-valaisimilla. Samalla valoteho ja valon laatu paranivat. Valaisimien vaihto säästää sähköä vuosittain noin 250.000 kilowattituntia, mikä vastaa noin 13 omakotitalon vuosikulutusta.

Säästöjä on saatu aikaan myös lämmöneristyslevyjen valmistusprosessia ja koneita kehittämällä. Lisäksi koneita on muutettu siten, että niiden jäähdytykseen ei tarvita enää yhtä paljon ja yhtä kylmää vettä kuin aikaisemmin. Vielä lisää säästöjä on saatu materiaalitehokkuuden parannuksilla, sillä Finnfoam-eristelevyn painoa on kyetty laskemaan. Finnfoam Oy:n tuotteet auttavat myös asiakkaita säästämään energiaa.

Lisätietoja:

Helena Nikkanen, ympäristöneuvoja

Anne Ahtiainen, johtava energia-asiantuntija

Antti Numminen, energianeuvoja

 

Hak Metal Oy

Kai Hakkarainen, toimitusjohtaja

p. 0400 676553                            

www.hakmetal.com

 

Finnfoam Oy  

Henri Nieminen, toimitusjohtaja

p. 0400 636992                            

www.finnfoam.fi


Sivua viimeksi päivitetty 17.2.2012 10:22 ja sivu on julkaistu 25.10.2011 16:39

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi