Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

28.3.2012

Työnantajan ohjauskeinot kestävämpään liikenteeseen ja liikkumiseen

Työnantajan esimerkki kestävän liikenteen edistämisessä on tärkeää. Taina Mustonen on tehnyt kandidaatin tutkielmansa kestävän liikkumisen edistämisestä työpaikalla osana Valonian liikkumisen ohjauksen -hanketta. Erityiskohteena Mustosella oli työssään työnantajan ohjauskeinot. 

Mustosen tutkielmassa tarkastellaan, miten työnantaja voi kehittää kestävää työmatkaliikkumista työpaikallaan. Työ on rajattu koskemaan työmatkaliikennettä kaupunkialueilla, joissa työpaikat ovat yksi keskeisimmistä liikkumista aiheuttavista toiminnoista. Myös suurin osa liikenneongelmista keskittyy kaupunkialueille.

Tutkielman mukaan työnantajalla on mahdollisuus vaikuttaa erityisesti niihin valintoihin, joissa on kyse tapojen ja tottumusten perusteella tehtävistä liikkumisvalinnoista. Myös työnantajan oma esimerkki kestävän liikkumisen edistämiseksi työpaikalla on ensiarvoisen tärkeä. Työssä selvennetään konkreettisia toimenpiteitä ja muutoksia, joita työnantaja voi toteuttaa työpaikalla sen jälkeen, kun työmatkaliikkumisen nykytila on arvioitu esimerkiksi henkilöliikkumiskyselyn tai yleisemmän arvioinnin kautta. Liikennejärjestelmä on vuorovaikutuksessa maankäytön kanssa, joten kaupunkiliikennettä ja sen kehittämistä tarkastellaan lisäksi maankäytön ja toimintojen sijoittumisen näkökulmasta. 

Työnantaja toimii sille valtakunnallisesti asetetuissa rajoissa myös kestävän liikenteen osalta. Niinpä kaikki työnantajankaan käytössä olevat keinot eivät riitä liikennekulttuurin muuttamiseen ellei verotuskäytäntöjä ja maankäytön suunnittelua tosiasiallisesti toteuteta valtakunnallisia ympäristötavoitteita noudattaen. Työntekijää ei myöskään voida vaatia tekemään valintojaan täysin arvoperustein, jos kestävä liikkuminen, nimenomaan liikkuminen julkisella liikenteellä yksityisautoilun sijaan, on liikkujalle kalliimpaa ja hitaampaa. 

Kestävän liikkumisen edistäminen työpaikalla - Työnantajan ohjauskeinot (PDF)


Sivua viimeksi päivitetty 28.3.2012 10:23 ja sivu on julkaistu 21.7.2011 9:39

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi