Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

in English | på svenska

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

17.3.2011

Ekovinkki 12/2011

Talousvesikaivon keväthuolto

Keväällä lumien sulaessa on aika kiinnittää huomiota talousvesikaivon kuntoon. Talvi oli hyvin runsasluminen ja kaivoja ympäröivät nyt paksut lumikerrokset. Jos rakenteet ovat huonossa kunnossa, kevään sulamisvedet saattavat päästä suoraan kaivoon ja heikentää veden laatua. Yleisimmin pintavedet pääsevät kaivoon huonokuntoisten kaivonrenkaiden kautta tai, jos kaivon kansi on huonossa kunnossa tai kaivo on tiivistetty huonosti. Jos veden riittävyys on hyvä ja huono veden laatu johtuu vain pintavesien pääsystä kaivoon, kannattaa huonokuntoinenkin rengaskaivo kunnostaa. Muista, että talousvesikaivo kaipaa huoltoa kaikkina vuodenaikoina!

Lähellä olevat lumikasat kannattaa siirtää sulamaan sellaiseen paikkaan, josta sulamisvedet eivät pääse valumaan suoraan kaivon suuntaan. Kevätauringon sulattaessa lunta, voi kaivon lähelle muodostua lammikoita ja ojia, joiden vesi on hyvä ohjata kaivon ohi. Eritystä huomiota kannattaa kiinnittää kaivon rakenteisiin, tiiviyteen sekä putkien ja liitosten kuntoon. Havaitut puutteet kannattaa korjata välittömästi.

Kevään edistyessä kaivon ympäriltä ja kannelta poistetaan tuulen lennättämät oksat, risut ja mätänevät lehdet. Tuuletusputki on hyvä puhdistaa ja säätää ilma-aukko sopivaksi kesän ajaksi. Kaivon sisälle päässeet roskat ja pohjalle mahdollisesti kertynyt liete tulee poistaa.

Jos veden haju, maku tai väri on muuttunut oleellisesti tai jos epäilee veden aiheuttavan terveysoireita, tulisi veden laatu aina tutkituttaa. Jos kaivo on ollut koko talven käyttämättä, on vesi hyvä vaihtaa ainakin kerran ennen käyttöönottoa. Vesi saattaa näyttää kirkkaalta ja käyttökelpoiselta, mutta siinä voi silti olla haitallisessa määrin aineita, joita ei paljaalla silmällä näe tai joita ei huomaa veden maussa.

Kaivoveden laatu tulisi tutkituttaa kolmen vuoden välein, koska kaikkia veden laadussa tapahtuvia muutoksia ei huomaa vettä käytettäessä. Vesinäytteen voi itsekin ottaa tai antaa tehtäväksi asiantuntijalle. Kummassakin tapauksessa laboratoriosta saatavat puhtaat, desinfioidut näytteenottovälineet ja näytteenottopullot ovat olennainen osa laadukasta näytteenottoa. Näytteenottoon liittyvistä asioista saa lisätietoa paikkakunnan ympäristö- tai elintarvikeviranomaisilta. Kattavaa tietoa kaivoista löytyy myös Suomen ympäristökeskuksen infopaketista: www.ymparisto.fi/kaivot .

Ekovinkin laati Hanna Sarkki Valoniasta


Sivua viimeksi päivitetty 17.3.2011 16:28 ja sivu on julkaistu 17.3.2011 15:24

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Valonia | Vanha Suurtori 7, 20500 TURKU
| valonia@valonia.fi