Ekovinkki 17/2017

Tänä keväänä lintujen paluumuutto pesimäalueilleen alkoi selvästi keskimääräistä varhaisemmin. Huhtikuun alun kylmät yöt kuitenkin pysäyttivät muuttoliikehdinnän lähes täysin. Tästä syystä eteläiseen Suomeen jäi runsaasti varhaisempia muuttajia odottelemaan parempia muuttosäitä. Seuraava lämmin virtaus saa rastaat etenemään kohti pohjoista ja etelästä saapuu tänne kymmenittäin uusia lajeja.

Ekovinkki 16/2017

Ulkoilujalkineisiin ja muihinkin asusteisiin lisätään lukuisia kemikaaleja, jotta niiden pinnasta saadaan tuulenpitävä ja vettähylkivä. Niistä osalla on kuitenkin haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Tekstiilien kemikaalit ovat moninainen ryhmä, jonka joukosta löytyy niin allergisoivia kuin ympäristömyrkyllisiäkin aineita. Kuluttajan on vaikea saada tietoa ainesosien pitoisuuksista ja vaikutuksista.

Ekovinkki 15/2017

Autotkin kaipaavat kevätsiivousta talven jäljiltä. Siivoustoimilla on vaikutusta myös auton ympäristöystävällisyyteen. Auton puhdistus tuo mukavuutta ajomatkoihin, mutta tärkeämpää on moottorin huolto, öljyn tarkistus ja vaihto sekä renkaiden paineiden tarkastaminen. Kun ne ovat kunnossa, käyttöikä pitenee ja polttoaineen kulutus vähenee. Säännöllisesti huollettu ja säädöissä oleva auto kuluttaa 0,2-0,3 litraa vähemmän polttoainetta sadalla kilometrillä kuin pitkään huoltamaton auto.

Ekovinkki 14/2017

Näin kevään kynnyksellä on aika suunnata katseet tulevaan kasvukauteen. Kasvattamalla juurekset, yrtit, kasvikset ja kukat itse saa arvokasta luontokokemusta ja tekemistä kevät- ja kesäpäiviin. Monelle kasvimaan hoito ja rikkakasvien kitkeminen voi olla ylitsepääsemätön este viljelyn aloittamiselle, mutta viljellä voi myös laatikoissa. Laatikkoviljelyn etuna on, että laatikon voi sijoittaa melkein mihin vain sillä kasvien ei tarvitse olla yhteydessä pohjamaahan.

Ekovinkki 13/2017

Nykyisin jopa samaan pihapiiriin kuuluvat taloyhtiöt saattavat pitää tarkkaa lukua omista pihaneliömetreistään ja kieltää muiden lasten leikkimisen alueella. Tämä aiheuttaa tarpeetonta mielipahaa ja tilojen vajaakäyttöä.