Euroopan Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikon tavoitteena on vaikuttaa liikkumiseen ja kaupunkiliikenteeseen liittyviin kysymyksiin sekä parantaa kansalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Viikko sisältää erilaisia teemapäiviä, joista vakiintunein on Auton vapaapäivä. Liikkujan viikkoa on vietetty Suomessa vuodesta 2003 lähtien.

Liikkujan viikko vuonna 2016

Euroopan Liikkujan viikon teemana vuonna 2016 oli kestävän liikkumisen taloudelliset hyödyt. Kestävien kulkutapojen yhdistämisellä voi säästää bensakuluissa helposti tankillisen kuussa, keskimäärin 75 € kuukaudessa, lähes 1000€ vuodessa.

Suosimalla kestäviä liikennemuotoja, hyödyttää oman kukkaron lisäksi julkista taloutta. On arvioitu että Euroopan laajuisesti voitaisiin säästää 80 miljardia € terveyskuluissa, jos ihmiset liikkuisivat 20 minuuttia päivässä enemmän omin lihasvoimin. Pyöräilijät ovat 15 % vähemmän sairaslomalla töistä kuin autoilijat. Lisäksi on havaittu että pyöräilijät ja kävelijät käyttävät autoilijoita enemmän paikallisia liikkeitä ja lähikauppoja.

Video kestävien kulkutapojen taloudellisista vaikutuksista

Liikkujan viikon ohjelmaa Varsinais-Suomessa

Mukaan Liikkujan viikon viettäjäksi

Valonia kannustaa kaikkia Varsinais-Suomen kuntia, työpaikkoja ja muita organisaatioita järjestämään toimintaa Liikkujan viikolla . Oman tapahtumansa voi ilmoittaa kansalliseen tapahtumakalenteriin

Kunnat voivat lisäksi ilmoittautua viralliseksi Liikkujan viikon viettäjäksi teemaviikon kansainvälisellä sivustolla tekemällä yhden tai kaikki seuraavista toimenpiteistä

  • järjestämällä viikolla jonkin tapahtuman

  • järjestämällä toimintaa Auton vapaapäivänä 22.9.

  • toteuttamalla alueella jonkin pysyvän toimenpiteen.

Lue lisää ilmoittautumisesta

 

 

Lisätiedot

Marja Tommola, projektisuunnittelija