Euroopan Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikon tavoitteena on vaikuttaa liikkumiseen ja kaupunkiliikenteeseen liittyviin kysymyksiin sekä parantaa kansalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Kansainvälistä Autotonta päivää vietetään vuosittain 22.9. Suomessa teemapäivä kulkee nimellä Auton vapaapäivä. Liikkujan viikkoa on vietetty maassamme vuodesta 2003 lähtien.

Vuoden 2017 teemana vähäpäästöinen, yhteiskäyttöinen ja älykäs liikenne

Jakamistalous, yhteiskäyttöisyys ja yhdessä tekeminen ovat esillä Liikkujan viikolla 2017. Teeman yhtenä pääajatuksena on siirtyminen kulkumuotojen osalta omistamisesta käyttämiseen. Yhteiskäyttöautot, kimppakyydit, kaupunkipyörät sekä eri lainauspalvelut ovat tästä käytännön esimerkkejä. Myös joukkoliikenne liittyy teemaan: esimerkiksi Lontoon joukkoliikennettä markkinoidaan sloganilla ”My other car is a bus.” 

Kestävien kulkutapojen hyödyt

Kestäviä kulkutapoja yhdistämällä voi säästää bensakuluissa helposti jopa tankillisen kuussa, mikä tarkoittaa jo lähes tuhatta euroa vuositasolla. Kestävien liikennemuotojen suosiminen hyödyttää oman kukkaron lisäksi julkista taloutta. On arvioitu, että Euroopan laajuisesti voitaisiin säästää 80 miljardia euroa terveyskuluissa, mikäli ihmiset liikkuisivat 20 minuuttia päivässä enemmän omin lihasvoimin. Pyöräilijät ovat 15 % vähemmän sairaslomalla töistä kuin autoilijat. Lisäksi on havaittu, että pyöräilijät ja kävelijät käyttävät autoilijoita enemmän paikallisia liikkeitä ja lähikauppoja.

Kannustamme järjestämään toimintaa teemaviikolle

Valonia kannustaa kaikkia Varsinais-Suomen kuntia, työpaikkoja ja muita organisaatioita järjestämään toimintaa Liikkujan viikolla. Kunnat voivat ilmoittautua virallisiksi Liikkujan viikon viettäjäksi Liikkujan viikon suomenkielisellä sivustolla.

Teemaviikon toiminta tai toimet voivat olla: 

  • tapahtuman järjestäminen Liikkujan viikolle

  • toiminnan järjestäminen Auton vapaapäivälle 22.9.

  • jonkin pysyvän, kestävää liikkumista edistävän toimenpiteen toteuttaminen (esim. uusi pyörätie tai joukkoliikenteen reitti)

 

Ilmoita oma tapahtumasi teemaviikon kansalliseen tapahtumakalenteriin!

 

Lisätiedot

Liikkujan viikon tapahtumia Varsinais-Suomessa

Turun Humalistonkadun pyöräily-yhteyden avajaiset

Katso video kestävien kulkutapojen taloudellisista vaikutuksista

 

Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija