Euroopan Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikon tavoitteena on vaikuttaa liikkumiseen ja kaupunkiliikenteeseen liittyviin kysymyksiin sekä parantaa kansalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Kansainvälistä Autotonta päivää vietetään vuosittain 22.9. Suomessa teemapäivä kulkee nimellä Auton vapaapäivä. Liikkujan viikkoa on vietetty maassamme vuodesta 2003 lähtien.

Humalistonkadun pyörätien avajaiset 22.9.2017

Liikkujan viikolla perjantaina 22.9. avataan Turussa uusi ja odotettu Humalistonkadun pyöräily-yhteys. Iloiset ja juhlalliset avajaismenot alkavat iltapäivällä viiden maissa pyöräkulkueella, jonka saavuttua Humalistonkadun ja Yliopistonkadun tuntumaan alkaa ohjelman virallinen osuus juhlapuheineen. Pyöräilyteema näkyy myös Humalistonkadun iltariennoissa, kuten klubeilla ja baareissa. Päivän ohjelma tarkentuu elokuun aikana ja siitä tiedotetaan mm. Valonian nettisivuilla.

Kunnat mukaan Liikkujan viikon viettäjiksi 2017

Valonia kannustaa kaikkia Varsinais-Suomen kuntia, työpaikkoja ja muita organisaatioita järjestämään toimintaa Liikkujan viikolla. Oma tapahtuma kannattaa ilmoittaa kansalliseen tapahtumakalenteriin.

Kunnat voivat lisäksi ilmoittautua virallisiksi Liikkujan viikon viettäjäksi Liikkujan viikon suomenkielisellä sivustolla.

Toimet voivat olla seuraavia: 

  • tapahtuman järjestäminen Liikkujan viikolla

  • toiminnan järjestäminen Auton vapaapäivänä 22.9.

  • jonkin pysyvän, kestävää liikkumista edistävän toimenpiteen toteuttaminen (esim. uusi pyörätie tai joukkoliikenteen reitti)

Lue lisää ilmoittautumisesta

Liikkujan viikon teemana vähäpäästöinen, yhteiskäyttöinen ja älykäs liikenne

Jakamistalous, yhteiskäyttöisyys ja yhdessä tekeminen ovat esillä Liikkujan viikolla 2017. Teeman yhtenä pääajatuksena on siirtyminen kulkumuotojen osalta omistamisesta käyttöön. Yhteiskäyttöautot, kimppakyydit, kaupunkipyörät sekä eri lainauspalvelut ovat tästä käytännön esimerkkejä. Myös joukkoliikenne liittyy teemaan: esimerkiksi Lontoon joukkoliikennettä markkinoidaan sloganilla ”My other car is a bus.” 

Kestävien kulkutapojen yhdistämisellä voi myös säästää bensakuluissa, helposti jopa tankillisen kuussa, keskimäärin 75 € kuukaudessa, lähes 1 000€ vuodessa.

Suosimalla kestäviä liikennemuotoja, hyödyttää oman kukkaron lisäksi julkista taloutta. On arvioitu että Euroopan laajuisesti voitaisiin säästää 80 miljardia € terveyskuluissa, jos ihmiset liikkuisivat 20 minuuttia päivässä enemmän omin lihasvoimin. Pyöräilijät ovat 15 % vähemmän sairaslomalla töistä kuin autoilijat. Lisäksi on havaittu että pyöräilijät ja kävelijät käyttävät autoilijoita enemmän paikallisia liikkeitä ja lähikauppoja.

Video kestävien kulkutapojen taloudellisista vaikutuksista

Lisätiedot

Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija